مانیفست «تئاتر شورایی تهران»

گروه هنرمند – کنشگرانِ «تئاتر شورایی تهران» (TO- Tehran) در مهرماه ۱۳۸۷ با حمایت «خانه تئاتر دانشگاهی ایران» شکل گرفت و همچنان در چهاردهمین سالگرد تأسیس خود با سه محور «ترویج»، «اجرا» و «تولید محتوا» فعالیت می کند.

این گروه همواره در صدد است تا با بهره گیری از تکنیکهای هفتگانه تئاتر شورایی در راستای «مردمی کردن»، «دوسویه کردن» و «کاربردی کردن» هنر تئاتر در ایران گام بردارد.
اعتقاد گروه بر آن است که روشهای تئاتر شورایی باید به سالم ترین و پاک ترین شکل ممکن به دست صاحبان اصلی اش، یعنی مردم، سپرده شود تا بلکه مردم با اجرای این شیوه ها بتوانند توان ارتباطی خود را تقویت کنند، «اجتماعات محلی» خود را فعال نمایند و به صلح آمیزترین شکل ممکن دغدغه ها و مطالبات خود را با مسئولین وقت در میان بگذارند: در یک کلام بتوانند دموکراسی را با ابزارهای دموکراتیک تمرین نمایند.
از این رو لازم است که این هنر صلح آمیز به دست تسهیلگرانی ترویج پیدا کند که به دنبال شهرت، رقابت یا تجارت نیستند، بلکه از افراد و سازمانهای خیّری که به فلسفه و روش این نوع تئاتر باور دارند، حمایت می گیرند تا فنون و راهبردهای آن را به رایگان در اختیار مردم بگذارند. وقتی همۀ اجتماعات به صورت برابر و بدون تبعیض، جذب و درگیر این نوع تئاتر شوند آنگاه می توان مدعی بود که تئاتر شورایی مصداقی برای ترویج عدالت، صلح و همبستگی اجتماعی است.
ما برآنیم که تئاتر شورایی باید در جاهایی ترویج گردد که هنر در آن «خرید و فروش» نمی شود: در اجتماعات محلی و با حضور فعالانۀ زنان بی پناه، دختران آسیب دیده، کودکان کار، معلولان، بیکار ماندگان، کارگران، زندانیان، دانش آموزان مدارس دولتی و تمام اقشار بی صدا و حاشیه ای …
ما معتقدیم نباید بین انسانها شکاف باشد؛ تقسیم بندی، کنترل و گزینش انسانها باید جای خود را به آموزش، بهداشت و رفاه برابر دهد. تئاتر شورایی پویشی فرهنگی- سیاسی است که می کوشد هم در مردم و هم در مسئولان انگیزه های قوی برای تحولات مثبت به وجود آورد.
تسهیلگران ما در عرصه آموزش و اجرا می کوشند همواره به مرامنامۀ اخلاقی تئاتر شورایی پایبند باشند و آن را در قول و عمل خود متجلی نمایند، در عین حال به شفاف سازی درمورد افراد و گروههایی بپردازند که برخلاف این مرامنامه عمل می کنند. ما مخالف نوآوری نیستیم و معتقدیم که سازوکارهای تئاتر شورایی را باید با شرایط خاص یا مسائل محلی تطبیق داد. اما در برابر کسانی که به اسم نوآوری یا تحت هر عنوان دیگری به بنیادهای فلسفی تئاتر شورایی خیانت می کنند، مبارزه خواهیم کرد و به کمک همان سازوکارهای تئاتر شورایی در مورد عملکرد این افراد به روشنگری خواهیم پرداخت.
تعهد به مرامنامه اخلاقی تئاتر شورایی ایجاب می کند که مروجان این شکل از تئاتر همواره و همه جا به افشاگری مستدل در مورد افرادی بپردازند که با اهداف فرصت طلبانه و تحت عناوین مختلف در کار تحریف تئاتر شورایی هستند و عملاَ به بنیادهای فلسفی این هنر مردمی خیانت می کنند .... تئاتر شورایی باید در دست خود مردم باشد تا وضع موجود را بهبود بخشند، نه در انحصار دلالانی که سودشان در حفظ وضع موجود است!
در حال حاضر تئاتر شورایی در کشور ما، همچون سایر گونه های تئاتر کاربردی، فاقد جایگاه آکادمیک است. از این رو صفحات مختلفی در فضاهای مجازی پدید آمده که غالباً فاقد اعتبار علمی اند و بدتر اینکه بعضاً - به عمد یا غیرعمد - موجبات تحریف تئاتر شورایی را فراهم می سازند!
گروه «تئاتر شورایی تهران» در ادامۀ تلاش چهارده سالۀ خود در زمینۀ اجرا، آموزش و ترویج استاندارد این نوع از تئاتر قصد دارد از طریق سایت، پیج اینستاگرام و کانال تلگرامی «تئاتر شورایی تهران» برپایۀ منابع موثق علمی و عملی در این خصوص به شفاف سازی و روشنگری مستمر بپردازد.
هدف ما این است که هم شهروندان از چند و چون تئاتری که متعلق به خودشان است آگاه شوند و هم دانشجویان و فعالان تئاتر معیارهای دقیق و قابل استنادی در دست داشته باشند تا با آن، نوشته ها و فعالیتهای افرادی را بسنجند که تحت هر عنوانی با این شیوه ها کار می کنند.
ما رؤیایی داریم: با ترویج گام به گامِ تئاتر شورایی به روزی امید داریم که «شبکۀ همبستگی» اجتماعات محلی در سطح کشور پدید آید؛ روزی که به مدد این الگوی صلح آمیز، «همه پرسی» (دموکراسی فعال) جایگزین انتخابات (دموکراسی انفعالی) شود و مسئولین به جای "کنترل گری" هنر "تسهیلگری" را بیاموزند. رؤیای ما روزی است که همه در تصمیم گیری های خرد و کلانِ سیاسی مشارکت کنیم؛ ما به روزی امید داریم که همۀ در مقام «تماشا-بازیگر» به «شهروند- قانونگذار» تبدیل شویم.
گروه «تئاتر شورایی تهران» طی چهارده سال اخیر اجراها، طرحها، پروژه ها و کارگاههای متعددی را در تهران و بیش از بیست استان کشور برگزار کرده، حضور و ارتباط بین المللی خود را همچنان حفظ نموده و مجموعه تجارب و آموزه های خود را در سه دفتر با نام «تئاتر شورایی» به چاپ رسانده است.
این گروه پذیرای حمایت ها، پیشنهادها و درخواستهای آموزشی همه کسانی است که به نتایج ثمربخش چنین تلاشی ایمان دارند.